Kategoriat
Ajankohtaista

Mestari Zhuangin qigong-leiri Oulussa: Lempeää ja tarkkaa opetusta sekä hyvää energiaa

”Aivan kuin leijailisi ilmassa”, kommentoi yksi osanottaja tunnelmiaan mestari Zhuang Yongchangin qigong-leirin päätteeksi. Myös moni muu osanottaja hymisi tyytyväisenä leirin aikana ja sen jälkeen.

Pekingin urheiluyliopiston opettaja ja tutkija Zhuang vieraili Oulussa pitämässä viikonloppuleirin 17.-19. helmikuuta. Mukaan oli ilmoittautunut eri-ikäistä porukkaa aivan aloittelijoista jo pitempään qigongia treenanneihin. Osanottajat olivat pääosin Oulun seudulta, mutta leirille osallistui innokkaita harrastajia myös Kokkolasta.

Leiri alkoi perjantai-iltana terveys-qigong-sarjalla Shi er duan Jillä, jota mestari Zhuangin on ollut itse kehittämässä. 12 liikkeen istumasarjassa on moni pieniä yksityiskohtia, johon saatiin opastusta parhaalta mahdolliselta taholta.

Istumasarjan hyöty tuli todistettua ainakin tämän blogipostauksen kirjoittajalle. Useita päiviä pientä flunssaa sairastaneena raahauduin leirille. Kun istumasarjaa oli ilta hiottu, flunssa oli saanut lähtöpassit eikä kurkkukaan ollut enää kipeä. Eli kokeilen jatkossakin istumasarjaa flunssalääkkeeksi!

Lauantaina leiri jatkui pääohjelmalla eli aloitettiin Dao Yin Yang Sheng Gongin (DYYSG) maksaa vahvistava liikesarja. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan maksaan kannattaa kiinnittää huomiota keväällä.

Maksalla ei perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä tarkoiteta vain sisäelinmöykkyä, vaan sillä on laajempi vaikutus ihmisen terveyteen ja toimintaan. Maksa muun muassa pitää qi-energian tasaisessa liikkeessä, tallentaa veren ja valvoo lihaksia sekä jänteitä. Maksa liittyy kevääseen, sillä siinä on samaa energiaa, joka nostaa verson maasta ja saa puun kasvamaan.

Zhuangin opettajan, Pekingin urheiluyliopiston professorin Zhang Guangden kehittämässä maksaa vahvistavassa sarjassa on kahdeksan liikettä.  Zhuang opetti liikkeiden nimet myös kiinaksi. Kuvailevissa nimissä seikkailevat niin lohikäärmeet, tiikerit kuin jättiläislinnutkin.

舒(shū) 肝(gān) 利(lì) 胆(dǎn) 功(gōng) 第(dì) 二(èr) 套(tào)

第(dì) 一(yī) 式(shì)      金(jīn) 龙(lóng) 吐(tǔ) 珠(zhū)
第(dì) 二(èr) 式(shì)      青(qīng) 龙(lóng) 探(tàn) 爪(zhǎo)
第(dì) 三(sān) 式(shì)    渔(yú) 夫(fū) 问(wèn) 津(jīn)
第(dì) 四(sì) 式(shì)       墨(mò) 燕(yàn) 点(diǎn) 水(shuǐ)
第(dì) 五(wǔ) 式(shì)    虎(hǔ) 踞(jù) 春(chūn) 山(shān)
第(dì) 六(liù) 式(shì)     沧(cāng) 海(hǎi) 飞(fēi) 龙(lóng)
第(dì) 七(qī) 式(shì)      鹏(péng) 举(jǔ) 斡(wò) 身(shēn)
第(dì) 八(bā) 式(shì)     息(xī) 息(xī) 归(guī) 根(gēn)

 

Lauantain aikana koko sarja saatiin käytyä liike liikkeeltä kertaalleen läpi. Zhuangin miellyttävässä opetuksessa pysyivät mukana niin ensikertalaiset, mutta myös pitemmällä harrastuksessa olevat saivat paljon uutta tietoa yksityiskohdista. Jännittävä vaikutus oli aloitus- ja loppuliikkeesen tuodulla äänteellä.

Maksasarjaa oli hiottu sen verran hartaasti, että kaikki leirille osallistuneet eivät jaksaneet lähteä illanviettoon Virpiniemeen. Ydinporukka Aki, Marita, Satu ja Arto veivät kuitenkin mestarin kokeilemaan eksoottista suomalaista hiihtoa. Hänet oli myös tyrkätty pulkkamäkeen ja vielä mahalaskuasennossa. Jäätävästä avantouinnista Tuiran uimarannalla mestari oli sen sijaan kohteliaasti kieltäytynyt.

Suomalaisuuskylvetyksen saanut  Zhuang jatkoi sunnuntaina maksasarjan opettamista rennoissa merkeissä, akupisteitä ja meridiaaneja käytiin läpi tarkemmin. Koska sarjan muutamassa liikkeessä läpsäistään käsillä aika reippaastikin akupisteitä reiden molemmin puolin, muutama kurssilainen esitteli ylpeänä mustelmaisia jalkojaan. Terveysliikuntaahan tässä harrastetaan :-).

Mestari Zhuang kertoi opetuksen ohessa myös kulttuurihistoriallisia tarinoita muun muassa siitä, miksi DYYSG-qigong tervehdyksessä kädet nostetaan ylös tietyllä tavalla. Lisäksi hän kertoi erilaisen selityksen vasemman ja oikean puolen merkityksestä verrattuna erään oppilaan toiseen kurssi antiin, mikä aiheutti mielenkiintoista keskustelua ruokailu tauolla.

Itse pidin kovasti Zhuangin opetuksen rentoutusharjoituksista ja loppuvenyttelyistä taputteluineen ja akupisteiden paineluineen.

Sunnuntai-iltana mestarin kanssa oli vielä yhteinen illanvietto Pikisaaren Sokerijussissa, joka oli oiva paikka esitellä Oulun historiaa ja ruokakulttuuria. Siellä jokainen sai muistoksi yhden kortin mukavasta korttisarjasta DYYSG mestarista Zhang Guangdesta ja hänen lähipiirin oppilaistaan.

Viikonloppuleirin jälkeen olo oli energinen ja mieli iloinen vielä pitkään. Ja mikä parasta, leiri antoi taitoja ja kimmokkeen harjoitella sarjaa kotioloissa.

Yksi leirin osanottajista kiteytti osuvasti:

Viikonlopun aikana kiinnitin huomiota siihen miten paljon varmuuteni tehdä liikkeitä oli kasvanut edelliseen leiriin verrattuna. Opettajamme lempeässä ja hienovaraisessa ohjauksessa kehoni alkoi löytää rentouden ja asennot löytyivät aina vain helpommin. Jotain isompaakin liikahti minussa tuona viikonloppuna. Huomasin sen kyllä, mutta aiempien kokemusten kautta tiesin antaa asioille aikaa löytää uudet paikkansa. Viikko leirin päättymisen jälkeen tajusin viimein, että tie, joka kerran oli kulkenut yhteen suuntaan, oli muuttunut kaksisuuntaiseksi. Minä kuuluin nyt lajille yhtä paljon kuin se kuului minulle.”

Mestari Zhuangin vierailu Oulussa oli nyt toinen, sillä syksyllä hän kävi opettamassa DYYSG-munuaissarjaa talvea varten. Eikä kahta ilman kolmatta eli toiveissa eletään, että taitava ja miellyttävä mestari Zhuangin saataisiin vielä vieraaksi Ouluun opettamaan lisää elinvoimaa antavia harjoituksia muihin vuodenaikoihin eli muihin sisäelimiin liittyen.