DYYSG

Dao Yin Yang Shen Gong (DYYSG)

Dǎo yǐn on vanha qigongin nimitys. Sen historia yltää Kiinaan yli 4000 vuoden taakse. Dǎo yǐn, 導引, tarkoittaa vetämistä ja ohjaamista ja viittaa siihen, että tekemällä erilaisia liikkeitä pyritään aktivoimaan ja harmonisoimaan qi:n, sisäisen enrergian kiertoa liikkeen ja mielen (yi) keskittämisen avulla. Tämä on yksi alakategoria eri tyyppisissä qigong-harjoituksissa. Muita ovat esimerksi staattiset harjoitukset, joissa ei liikuta ollenkaan vaan käytetään pelkästään mieltä ja hengitystä. Harjoittelemamme Terveys-Qigong-kuuluu myös tähän ensiksi mainittuun kategoriaan. Eri tyyppisten qigong-harjoitusten jakoa voisi jatkaa myös jakamalla ne taolaisiin, buddhalaisiin, kungfutselaisiin, lääketieteellisiin, terveyttä ylläpitäviin tai taistelulajillisiin. Lyhyesti voi mainita, että sekä dao yin yang sheng gong, että terveys-qigong, kuuluvat terveyttä ylläpitäviin qigong harjoituksiin. Rajanveto on monesti häilyvää ja tarpeetontakin käytännön kannalta, koska tavoitteet ja menetelmät menevät usein ristiin ja päällekkäin. Oleellista harjoittelun kannalta on, että fyysinen liike, venytys tai muu ärsyke, aiheuttaa aistittavan tuntemuksen ja ohjaa ”mekaanisella” tavalla qi:tä, samalla venyttäen sekä vahvistaen lihaksia, luita ja jänteitä.

Yǎng shēng, 養生, tarkoittaa yksinkertaisesti terveyttä tai terveyden ylläpitoa. Kun loppuun vielä lisätään Gōng, 功, taito, niin saadaan koko käsite ymmärrettäväksi. Dǎo Yǐn Yǎng Shēng Gōng, lyhennettynä DYYSG, on siis terveyttä ylläpitävä ja suojeleva qigong-järjestelmä.

Professori Zhāng Guǎng Dé,  张广德, 1932-2022, Hebein maakunnassa, Tangshanin kaupungissa lääkäriperheeseen. Vuodesta 1955 lähtien hän opiskeli Wushua Pekingin Urheiluyliopistossa, joka tuolloin oli vielä Pekingin instituutti, jossa hän myöhemmin jatkoi professorina.

Vuonna 1974 hänellä diagnosoitiin useita vakavia sairauksia, mm. keuhkosyöpä, ollessaan jo vuodepotilaana hän alkoi tutkia toden teolla perinteistä kiinalaista lääketiedettä, erityisesti Daoyin-harjoituksia sekä Taijiquania, sekä tekemään harjoituksia. Vähitellen hän kuntoutui ja parantui ja aloitti samalla elämäntyönsä, Daoyin Yangsheng Gongin, kehittämisen. Nykyään hänen menetelmänsä on tunnustettu Kiinan Terveysministeriön puolelta ja se on käytössä sairaaloissa ja parantoloissa useiden sairauksien hoidossa.

Vuonna 1992 ZGD sai tunnustuksen Kiinan valtiolta qigong-järjestelmästään ja 1996 DYYSG otettiin mukaan Kiinan kansalliseen terveysohjelmaan ja ZGD sai kunnianimen ”Yksi sadasta Kiinan Wushu-liiton mestareista” (One Hundred Wushu Master of the Chinese Wushu Federation.)

Prof ZGD on jakanut tietoaan ympäri maailmaa, Europpaan sekä Amerikkaan ja Aasiaan. Useimmissa Euroopan maissa onkin ollut DYYSG-liitot jo 1990-luvulta lähtien ja edelleen. 1990-alussa arvioidaan pelkästään Kiinassa olleen n. neljä miljoonaa Dyysg-harrastajaa.

Zhang Guangde kuoli 30.tammikuuta 2022. Dyysg:illä on oma osasto ja rakennus Beijing Sport University (BSU):ssä, josta käsin toimintaa johdetaan. ZGD:n maineikkaimpia oppilaita BSU:ssa ovat prof. Yang Bai Long ja prof. Hu Xiao Fei. Prof Yang Bai Long on jo eläkkeellä mutta on edelleen aktiivinen ja haluttu Terveys-qigong opettaja ja mm. Terveys Qigong sarjojen Ba Duan Jin ja Shi Er Duan Jin kehitystiimien johtaja. Professori Hu Xiaofei on myös eturivin Terveys-gigong-opettaja ja kiertää jatkuvasti ympäri maailmaa opettamassa korkean tason Terveys-qigong seminaareissa sekä DYYSG-seminaareissa.  Hyvin merkittävä opettaja on ZGD:n veljenpoika  Zhang Jian, joka myös on aktiivinen sekä Terveys-qigongin, että DYYSG:in opettamisessa. Muita ZGD:n BSU:n oppilaita ovat ”Oulun oma opettaja”, Zhuang Yongchang, Kuortaneella vieraillut Yang Hui, Wang Xiao Yun sekä Yang Yu Bin.

Terveys Qigongiin on suoraan otettu yksi sarja prof. ZGD:n järjestelmästä, 12-liikkeen Dao Yin, Dao Yin Shi Er Fa.

ZGD on kirjoittanut kymmeniä kirjoja qigongista, vuosina 2000-2005 hän oli Biarrizzissa Ranskassa opettamassa n. 500 harjoittelijalle. Hänen opetuksensa on dokumentoitu ja sitä varten perustettu säätiö purkaa niitä kirjojen ja dvd:n muodossa. Tällä hetkellä kirjoja on julkaistu neljä.

Dyysgissä on kaikkiaan n. 60 erilaista liikesarjaa eri tarkoituksiin. On yleissarjoja, jotka vaikuttavat koko kehoon ja terveyteen yleensä sekä sarjoja lihaksille, luille, jänteille, mieleen vaikuttavia sekä kaikille sisäelimille omansa. Lisäksi on neljä Taijizhang, taiji-kämmen-sarjaa, jotka myös ovat kohdennettu eri sisäelmiin sekä neljä viuhkasarjaa.

Dyysg nivoutuu hyvin kiinteästi perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen ja sitä opiskelemalla oppii myös pikkuhiljaa kunkin sarjan myötä siitä enemmän, kuten akupunktiopisteitä, meridiaaneja sekä periaatteita.

DYYSG Oulussa

Oulussa on mahdollista oppia Daoyiniä ensimmäistä kertaa Suomessa ja tällä hetkellä ainoana paikkana. Olemme pikkuhiljaa harjoitelleet muutamaa sarjaa Aki Korhosen opastuksella ja viime syksystä lähtien myös Zhang Guang De:n oppilaan Zhuang Yongchangin opastuksella. Zhuang on käynyt kahdesti seurassamme opettamassa, syksyllä 2016 ja keväällä 2017.

Aki on tuntenut Zhuangin jo vuosia ja käynyt opiskelemassa Daoyiniä sen pääpaikassa Pekingin Urheiluyliopiston DYYSG-keskuksesa kolmeen otteeseen, vierailut ovat kestäneet viikosta kolmeen viikkoon, viimeisimmän ollessa keväällä 2017, jolloin hän tapasi prof. Zhang Guang De:n. ZGD oli hyvin sydämellinen ja  tyytyväinen, että nyt myös Suomessa on mahdollisuus oppia hänen järjestelmäänsä.

Prof. Zhang Guangde ja Aki Korhonen Pekinginssä 2017.
Zhang Guangde:n oppilas, Pekingin urheiluyliopiston professori Zhuang Yongchang.

Oulussa vieraileva opettaja Zhuang Yongchang on Pekingin urheiluyliopiston opettaja ja tutkija. Hän on ollut mukana kehittämässä useita qigong-sarjoja ja kirjoittamassa niiden oppikirjoja. Hän on omistautunut jakamaan kiinalaista terveysliikuntakulttuuria koko maailmalle kulkien opettamassa eri puolilla maailmaa, osallistuen seminaareihin, sekä kansallisiin ja kansainvälisiin terveys-qigong -tapahtumiin. Hän on ansainnut osaamisellaan laajalti tunnustusta ja palkintoja.

Zhuangin ja hänen kurssilaisensa Pekingissä 2017
Zhuangin ja hänen kurssilaisensa Pekingissä 2017
Yhtieskuva Zhuang Yongchangin pitämältä Terveys Qigong keppiseminaarista, Peking 2017

Tällä hetkellä Oulun ohjelmistossa ovat seuraavat sarjat:

Baojian gong, yleisesti terveyttä suojeleva ja ylläpitävä sarja. ZGD:n vanhimpia sarjoja.

13 liikkeen venyttely, lisää voimaa ja notkeutta

Lihaksia ja luita vahvistava sarja, nimensä mukainen

Sydäntä ja mieltä rauhoittava sarja

Verta ja qi:tä vahvistava sarja

49-liikkeen meridiaanisarja, liikesarja, joka avaa kaikkia meridiaaneja

Hu Xiaofein ja Zhuang Yongchangin alkulämmittelysarja

Sisäelimiä vahvistavat sarjat:

Munuais-sarja 1, munaisia ja alkuperäistä qi:tä sekä vesi-elementtiä vahvistava sarja, myös ZGD:n aikaisempia sarjoja.

Munuaissarja 2

Maksasarja 2, maksaa ja puu-elementtiä vahvistava sarja, Puu-elementti

Sydänsarja 1, sydäntä ja verenkiertoa parantava sarja, Tuli-elementti

Perna- ja vatsasarja 1.Maa-elementti.

Keuhko-sarja 1, Metalli-elementti

Keuhko-sarja 2, Metalli-elementti

Taijisarjat

Yangsheng Taiji Zhang 1, Keuhko- ja sydänmeridiaaneja avaava Dyysg-tyylin taijisarja

Yangsheng Taiji Jian 1, Keuhko- ja sydänmeridiaaneja avaava Dyysg-tyylin taijisarja

DYYSG muualla maailmalla

Enlgannin DYYSG-liitto

Saksan DYYSG-liitto

Heiko Baumann, Saksa

Life Care Center, Belgia

DYYSG, Espanja

Kunming, Biarriz, Ranska