Terveys-Qigong

Tietoa003Qigong tarkoittaa perinteisiä kiinalaisia hengitys-, energia-, voimistelu- ja itsehoitomenetelmiä, jotka perustuvat perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen. Erilaisia qigong-lajeja on Kiinassa tuhansia ja eri koulukunnilla on ollut erilaisia painotuksia, esim. buddhalaisilla, taolaisilla, kungfutselaisilla, taistelulajien harrastajilla jne. on ollut omat tavoitteensa. 2000-luvulta lähtien Kiinan terveys-qigong yhdistys (Chinese Health Qigong Association) on kehittänyt tutkimalla ja vertailemalla vanhoja liikesarjoja ja kirjoituksia, yhdessä modernin lääketieteen keinoin, uudistettuja liikesarjoja. Kuten nimestäkin käy ilmi, pääpaino näissä uusissa sarjoissa on terveyden ylläpidossa.

Seurassamme on aivan seuran perustamistesta, vuodesta 1992, lähtien harjoiteltu kahdeksan liikkeen Ba Duan Jin-liikesarjaa. Vuonna 2008 Shifu Zhang Fang aloitti sen Terveys-qigong version opettamisen, johon myös Oulun seurassa siirryttiin. Muita sarjoja on harjoiteltu v. 2012 lähtien uusimpana v. 2013 Wu Qin Xi, Viiden eläimen sarja, jonka opimme Kiinan matkalla Wuhanissa. Tällä hetkellä harjoittelemme seuraavia terveys-qigong sarjoja:


Ba Duan Jin – Kahdeksan silkkibrokadia
Yi Jin Jing
Ma Wang Dui
Da Wu – Suuri tanssi
Wu Qin Xi – Viiden eläimen sarja
Tai Ji Yang Sheng Zhang – Keppisarja
Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa
Shi Er Duan Jin – Istumasarja

Wu Qin Xi Sarja pohjautuu kiinalaisen tohtorin Hua Tuon (n. v. 140-208 ) kehittämään Viiden eläimen sarjaan. Siinä imitoidaan tiikerin, peuran, karhun, apinan ja linnun liikkeitä, olemusta ja spirittiä. Jokaisella liikkeellä on myös oma vaikutuksensa eri sisäelimiin: tiikeri-maksa, peura-keuhkot, karhu-vatsa,perna, apina-sydän, lintu-keuhkot. Joka eläimellä on kaksi liikettä, joten yhteensä eri liikkeitä on kymmenen. Sarja on hauska ja rentouttava ja sen oppii tekemään nopeasti itsenäisesti.

Qigong harjoitukset ovat luonteeltaan pehmeitä ja rentouttavia. Niiden vaikutukset kohdistuvat sisäsiseen energiaan – qi:hin sekä sisäelimiin. Myös ulkoinen puoli; lihakset, nivelet ja jänteet saavat harjoitusta. Verrattuna taiji-liikesarjoihin qigong-liikesarjat ovat helpompia oppia tekemään itsenäisesti.