Kategoriat
Ajankohtaista

Itsensä puolustus

Forum24-lehden lyhyt tilastokatsaus kaatumisriskistä oli karua luettavaa. Ei tarvita matemaatikkoa tai tilastotieteilijää ynnäämään haastavien liukasteluolosuhteidemme ja lisääntyvien tukielinvaivojen seurauksia. Kömpelyys on käsittämättömän hankala tila mihin yhteiskunnallinen kehityssuuntamme ei ole varautunut.

stumble

Pelkään omana elinaikanani näkeväni päivän jolloin Suomessa on enemmän elintapojen rampauttamaa väestöä kuin täysin toiminta- ja työkykyisiä. Tässä skenaariossa kompuroimme itsemme kivuliaaseen ja kalliiseen varhaiseläkkeeseen minkä seurauksena vapautunut työtaakka katkaisee toistaiseksi työkykyistenkin selän.

Tehokkuus mielletään synonyymiksi tavoitteiden saavuttamisen ja selkeästi havaittavien tulosten kanssa. Mahdollisimman paljon, nopeasti ja keinolla millä hyvänsä vaikuttaa järkevältä lähestymistavalta mihin tahansa toimeen. Tähän kun yhdistetään suomalainen sisu niin muistamme touhutessamme ainakin vaikuttaa siltä että hommat on hanskassa ja ei tunnu missään.

Ampaistessamme uusiin haasteisiin laitamme likoon oman kestävyytemme ja henkisen hyvinvointimme vaatimalla kerralla näkyvää ja merkittävää tulosta toivoen oman kehomme suoriutuvan paremmin kuin viereisen henkilön. Jopa vapaa-ajan matkat saattavat muodostua tavoitteiksi joille lähdetään suorittamaan rentoutumista ja/tai nähtävyyksiä.

Toisessa ääripäässä kynnys minkä tahansa aloittamiseen tai negatiivinen vaikutus sen mielekkyyteen voi olla suuri jos koemme että suoriutumistamme mitataan paremmuusperustein. Mitä jos en pysy toisten perässä? Mitä jos en saa itsestäni irti haluamiani tuloksia?

Kärsimättöminä pyristellessä epärealistisiin tavoitteisiin ilman oikeanlaista ohjausta saatamme vahingoittaa itseämme ja turhautua. Kun nivel pettää, välilevy pullahtaa, raajoista katoaa tunto tai joudumme telakalle kroonisen lihastulehduksen vuoksi selitämme yllättyneinä toisillemme että annoimme kyllä kaikkemme ja kehomme vain ei suostunut jatkamaan yhteistyötä.

Vaikka alunperin ongelmana oli ettemme pysähtyneet kuuntelemaan kehomme mielipidettä alunperinkään.

Forum24 3.3.2015

Todellista, rakentavaa tehokkuutta on voida pysähtyä analysoimaan vallitsevia olosuhteita, tiedostaa ja arvostaa resursseja joita meillä on käytettävissämme sekä hyödyntää niitä säästeliäästi. Taiji on taito kehittää itseään kuuntelemalla tuntemuksia ja edetä niiden ehdoilla, ajatus jatkuvasti mukana, mielellään aavistuksen edellä varsinaista liikettä.

Nyt jos koskaan on aika opetella hidastamaan tahtia ja pysähtyä miettimään omia selviytymismahdollisuuksia arjen haasteita kuten päätetyötä, ”multitaskaamista”, liian pehmeitä sängyn patjoja, puhjennutta pyöränkumia, kotitöitä tai jäätynyttä pihatietä vastaan. Rohkaisen pistämään kortensa kekoon kansantalouden pelastamiseksi tutkiskelemalla omaa tasapainoa, liikuntakykyä tai -rajoitteita. Vielä parempaa jos saatte mukaan jonkun tutuistanne kokeilemaan pehmeitä harjoitteita joista voisi tulla uusi elämäntapa.

Jos olosi tuntuu epämiellyttävältä, hidasta, yksinkertaista ja pienennä liikettäsi kunnes kipu lakkaa, kunnes löydät lähteen. Liikuntaohjaajien ja harrastuskavereidesi pitäisi voida auttaa suojelemaan sinua omaa ylisuoritustasi ja tahtoa vastaan, ei aiheuttaa ylimääräistä suorituspainetta.

Mitään niksiä tai tehokuuria onnettomuuksien ja vammojen välttämiseen ei ole. Pitkä ikä ja hyvinvointi on jokapäiväisen fyysisen ja henkisen itsetutkiskelun ja harjaannuttamisen palkka. Itsensä hallitseminen vaihtelevissa olosuhteissa on ylivoimaisesti parasta ja tuloksekkainta itsepuolustusta.

Tätä kutsutaan myös tasapainoksi, jonka oppimista ei voi kiiruhtaa.

Terveisin: Joni, 32.

Yksi vastaus aiheeseen “Itsensä puolustus”

Kiitos Joni oikein hienosta analyysista, vaikka nuo talviliukkaat ovatkin melkein menneet :).
Komppaan vaikutusta:
Tuli viime talvena testattua tuota liukkailla kaatumista hyvillä seurauksilla. Tarkoittaa että on kokemusta kaatumisista ennen ja jälkeen taiji&qigong harrastuksen aloittamisesta. Vasta vajaa 2 vuotta aloittamisesta ja sain ihmeekseni havaita viime talvena parin kaatumisen jälkeen:”…ei voi olla totta, mun selkään ei sattunut yhtään.” Lisäksi monta kertaa olin menemättä maahan asti liukastelusta huolimatta:). Eikä sen lievän välilevyn pullistuman ilmiintymisestä(joka toi minut lajin pariin, mutta ei ollut kaatuminen..) tulee vasta 3 vuotta heinäkuussa.

Nim:Small miracles happen, with some human help:). Marita, 50

Kommentit on suljettu.