Joulunpyhien aikaan sain ”seasons greetings” viestin Kansainvälisesltä Terveys Qigong liitolta, jossa oli maininta Qigong seminaarista Emei vuorella. Kohta sen jälkeen Shifu Zhang Fang soittikin ja kävi ilmi, että hän oli lähdössä sinne ja pääsisin mukaan, mutta ilmoittautumiseen oli kaksi päivää aikaa. Päätöksen tein puhelun aikana. Sichuanin maakunaassa sijaitseva Emei-vuori on Kiinan kuuluisimpia vuoria ja tunnettu Leshan jätti-buddhapatsaasta, buddhalaisista temppeleistä sekä huipulla sijaitsevasta valtavasta Smantabhadra patsaasta. Vuori on myös tunnettu teestään sekä lukuisista qigong- ja taistelulaji-koulukunnistaan. Lähdin matkaan 19.2. Oulusta, josta on pitkä matka sinne; lennot Oulu-Hki-Peking-Chengdu, josta bussilla kolme tuntia Emei-kaupunkiin. Ennen kuin pääsin hotelliin oli matkustusta kertynyt n. 25 tuntia tauotta. Hotellina oli The Emeishan Grand Hotel, jossa myös seminaari pidettiin. Hotelli sijaitsi kaupungin laidalla ja parin sadan metrin päästä alkoi metsäinen ja vuorinen temppeli-alue jossa oli mukava käydä juoksemassa aamulenkkejä. Seminaarin oli kutsuttu kansallisten terveys-qigong liittojen johtajat. Jokaisesta liitosta mukaan sai myös tulla yksi avustaja. Osallistujia oli ympäri maailmaa, Australiasta, Euroopasta, Amerikasta, Latinalaisesta-Amerikasta, Eestistä, Aasiasta jne. Suomesta oli minun lisäkseni Shifu Zhang Fang Suomen Wushu-liitosta sekä Kauko Uusoksa Suomen Terveys-qigong liitosta.
Ryhmäkuva.
Puitteet olivat hienot. Myös tilaisuuden alussa oli suuren konfrenssin tuntua avajaispuheineen sekä nimikyltein varustetuin paikoin.
Paikalla oli osin tuttuja Wuhanista ja Portosta mutta myös uusia tuttavuuksia. Professori Lou Yulie, kuuluisa professori Pekingin yliopistosta, piti kahtena päivänä luentoja kiinalaisesta maailmankuvasta, taolaisuudesta, buddhalaisuudesta, kungfutselaisuudesta, arvomaailmasta, perinteisestä lääketieteestä sekä qi:stä. Luennot olivat hyvin syvällisiä, vaikuttavia ja myöskin yleisinhimillisen filosofisia.
Professori Lou vaikuttaa ilahtuneelta saadessaan pieniä Suomi-tuliasia, mm. Oulun Taiji-seuran 20 v. historiikin.
Tuttavamme Lei Bin Wuhanin urheiluyliopistolta piti luennon perinteisen kiinalaisen lääketieteen suhteesta terveys-qigongiin. Kaiken kaikkiaan kaikilta luennoilta kuten myös itse sarjojen opetuksessa tuli esille vahvasti se, että perinteisen kiinalaisen lääketieteen ja maalimankuvan ymmärtäminen ainakin jollain tasolla on ensisijaisen tärkeää, jotta qigong-harjoitukset toimisivat mahdollisimman tehokkaasti. Ilman taustatietoa qigongin harjoittelu jää pinnalliseksi liikesarjojen tasolle ja on jonkintyyppistä voimistelua. Myös sekä Loun, että muiden taholta, tuli esille holistinen, kokonaisvaltainen, ihmiskuva. Pelkkä qigongin harjoittelu terveen elmämän ihanteen saavuttamiseen ei riitä jos mieli on epäharmoninen, riitainen tai jos elämäntavat ovat epäterveelliset. Tämä on tietysti hyvin järkeenkäypää! Esim. prof. Lou puhui paljon hyvästä ja pahasta qi:stä. Oikea qi, zhen qi, syrjäyttää huonon qi:n eivätkä silloin sairaudet helposti saa valtaa. Zhen qi tarkoittaa lyhyesti hyviä elämäntapoja ja moraalista elämää, myönteistä mielentilaa sekä yhteiskunnallista vastuuntuntoa. Yhtenä monista esimerkeistä hän mainitsi sen että joku voi salassa vihata jotakuta henkilöä. Vihan kohde ei tästä tiedä mitään ja syö ja nukkuu yönsä hyvin. Sen sijaan vihaa tunteva henkilö ei syö eikä nuku kunnolla, hän on stressaantunut ja negatiivisten tunteiden vallassa ja nämä vaikuttavast haitallisesti hänen terveyteensä. Prof. Lou puhui myös siitä, kuinka Kiinan kolme eri uskontoa, Taolaisuus, Buddhalaisuus sekä Kungfutselaisuus toimivat arkipäivässä hieman erilaisin painotuksin. Taolaisuuten tukeudutaan kun on kysymys kehosta, terveydestä ja qi:stä. Kungfutselaisuuteen kun on kyseessä yhteiskunnan ja ihmisten väliset suhteet ja ajattelu. Buddhalaisuuteen taasen sydämen ja sielun asioissa.
Prof Wang Xiao Jun, Pekingin urheiluyliopistosta, piti mielenkiintoisen luennon kiinalaisesta hieronnasta.
Wang Xiao Jun, vasemmalla tulkkina Chen Feng, YK:n korkean tason tulkki.
Wuhanin urheiluyliopistosta tuttu professori Shi Aiqiao piti luennon terveysqigongin vaikutuksista ja siihen liittyvästä tutkimuksesta.
Ohjelman mukaisina liikesarjoina olivat Viiden eläimen sarja, Wu Qin Xi, jota opetti prof. Wang Zhen Sanghain yliopistosta, jossa myös ko. sarja on koottu. Sarjaan tuli joitain tarkennuksia, joita on jo harjoituksissa vähän katsottukin.
Prof. Wang Zhen, Sanghain yliopistosta.
Toisena sarjana oli Dao Yin Yang Sheng Shi Er Fa, eli 12 liikkeen daoyin. Sitä opetti prof. Hu Xiao Fei Pekingin urheiluyliopistosta. Hän oli minulle tuttu jo Portosta, missä hän myös opetti saman sarjan.
Ylimääräisinä ohjelmassa oli myös iltaisin prof. Wang Yulinin vetämä Taiji-keppisarja-opetus sekä Lei Bin:in vetämä Da Wu-opetus. Lei Bin asetti ainoastaan yhden ehdon, wéixiào, 微笑, hymyile! 😀
Lei Bin demonstroi Da Wu:ta.
Wang Yulin opettaa Taiji-keppi-liikesarjaa.
Avajaisillallisella. Eturivissä vasemmalta kolmantena liiton varapresidentti Mr. Zhang ja hänen oikealla puolellaan presidentti Xiao Min.
Vasemmalta Chen Sitan ja Shifu Zhang Fang.
Vierailimme Emei-vuorella buddhalaisessa temppelissä sekä Leshan-jättibudhan luona, jonka jälkeen väki alkoi pikkuhiljaa ja eri aikoihin poistua kotimaihinsa. Hieno seminaari ja paljon sulateltavaa!
Koska olin tullut näinkin kauas, en halunnut palata heti Suomeen, joten edessä oli vielä yhdeksän vuorokautta Pekingissä, eikä mitään ohjelmaa! Mutta siitä toisella kertaa!
Poseerausta Wang Xiao Jun:in kanssa.
Hurja vahtikoira paikallisen liikkeen ovella Emeissä. Varsinkin Pekingissä oli paljon pikkukoiria. Ne olivat irrallaan katuvilinässä isännän tai emännän kävellessä lähistöllä.
Yksi vastaus aiheeseen “Kansainvälinen Terveys Qigong seminaari Emei-vuorella 20.2-28.2.2014”
Kiitos Aki, olipa kiva kuulla selvitys reissusta kuvien kera! Hauska nähdä myös tuttuja naamoja mukana kuvissa.